Skip to content
Kezdőlap » Gyöngytyúk

Gyöngytyúk

    Magyarországon a gyöngytyúk a 13. században már jelen volt, elsősorban a kolostorok és a főúri vadaskertek tartották díszmadárként. A paraszti gazdaságokban a 19. század végén terjedt el, elsősorban a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon.

    A gyöngytyúk feltűnő, szép alkatú és színű baromfi. Kétoldali állebenyük fehér, vöröses szélekkel. Tollazatuk általában kékesszürke fehér, apró pöttyökkel. Gyakori a fehér alapszín is, tejfelsárga ezüstfehér pöttyökkel. A tyúkénál finomabb, könnyebb a csontozata. Húsa finom, nagyon hasonlít a vadmadarak, például a fácán húsára. Április végén kezd tojni, 60-80 tojást rak. Tojása kisméretű, feltűnő tulajdonsága rendkívül vastag héja, ezért hosszú ideig eltartható. Míg a tojáshéj súlyaránya a tyúktojásnál 10,2%, addig a gyöngyöstojásnál 15,3%. Tojásait mindig elrejtett fészekbe rakja.

    Van néhány hátrányos tulajdonsága, ami miatt sokan nem szívesen tartják. Domesztikációja alacsony fokú, vadmadár-ösztöneit, természetes viselkedési formáit megtartotta. Ijedős, minden szokatlan zajra, mozgásra rémült menekülésbe kezd. Hangja kellemetlenül hangos, rikácsoló. Kitűnően repül. Ha a gazda nem vigyáz, hajlamos arra, hogy éjszakára az ólon kívül gallyazzon fel. Viszont nagyon edzett, kitűnő élelemkereső. Mindezen tulajdonságai a természetes baromfitartás elsőrendű alanyává teszik.

    Testsúly: Kakas: 1,30–1,60 kg Tojó: 1,20–1,40 kg Fej: Rövid és széles. Csőr: Rövid, erős, erősen hajlott, szaruszínű, a hegye vörös. Taraj: Sisakszerű, szarus, vörös, háromszögletű. Arc: Kékesfehér, toll nélküli. Füllebenyek: Szorosan a fejhez simulók. Szemek: Nagyok, sötétbarnák. Áll-lebenyek: Rövidek, vaskosak, vörösek, a közepén fehér folttal. Nyak: A fej alatt csaknem meztelen, kakasoknál sötétkékes bőrrel, tojóknál a bőr színe világosabb. Vékony, izgalomban egyenes tartású. A nyak alsó része erősen tollas, felső része csupasz, finom szőrökkel sűrűn benőtt. Törzs: Erős. A mell nagy, kerekded, telt. A hát széles, erősen boltozatos, hátrafelé erősen lejt. Szárnyak: Hosszúak, szélesek, szorosan testhez simulók. Farok: Rövid és lefelé irányuló. A középső tollak a szélsőknél hosszabbak. Lábszárak: Rövidek, a lábszár színe vöröses, a kakasnak nincs sarkantyúja. Tollazat: Gazdag, szép kékesszürke alapszínnel. A tollazat minden részén egyenletesen elosztott fehér pettyek (gyöngyök) találhatók. A nyaktollazat általában sötétebb kék és petty nélküli. A fehér gyöngytyúk alapszíne fehér, a pettyek bársonyosan ragyogó fehérek.