Skip to content
Kezdőlap » New Hampshire fajta

New Hampshire fajta

  Az USA-ban a rhode island red fajtából kiindulva, fajtán belüli szelekcióval tenyésztették ki.

  Kifejezetten kettõs hasznosítású tyúkfajta. A tyúkok testtömege éves korban 2,4-3,1 kg, a kakasoké 3,2-4,2 kg. Éves tojástermelése 180-230 db barna héjú tojás, a tojások átlagos tömege 56-61 g.

  A tenyésztojások keltethetõsége jó. A naposcsibék barna pihetollazatúak, a begy és a hastájék világosabb árnyalatú, a csibék a szárnyredõ színe alapján vonaltól függõen 80-90 %-os pontossággal szexálhatók.

  Mérsékelten élénk vérmérsékletû, ellenálló fajta. A háztáji tartásban igen elterjedt. Intenzív tartásra azonban kevésbé alkalmas, mert viszonylag rosszul tûri a ketreces tartást, nagy kifejlettkori testtömege miatt az egy tojásra felhasznált takarmány mennyisége mind ketrecben, mind mélyalmon jelentõsen meghaladja a tojóhibridekét (kb. 200 g tak./tojás).

  Kifejlett korban közepes húsformákat mutat, a tyúk selejtezéskori húsértéke nagyobb, mint a középnehéz tojóhibrideké. Fiatalkori növekedési erénye jó.

  A fölösleges kakascsibék a háztáji gazdaságokban félintenzív viszonyok között hízlalhatók. A new hampshire kakasokkal intenzív hízlalásban a 7. hétre 0,7-0,8 kg testtömeg, a 8. hétre 0,9-1,0 kg testtömeg érhetõ el 2,5-2,6 kg takarmányértékesítés mellett.

  Tenyésztés: A fajta fenntartása és nemesítése hazánkban Hõgyészen és Gödöllõn folyik. A Hõgyészi New-Hampshire Tenyésztõk Egyesülete „new-hampshire hõgyészi vonal”, a gödöllõi KÁTKI „gödöllõi new-hampshire” néven tenyészti és forgalmazza.

  A new-hampshire fajtán belül kialakított könnyebb testû, nagy tojástermelõ képességû és tojástömegû vonalak szerepet játszanak néhány középnehéz testû tojóhibrid elõállításában is.