Skip to content
Kezdőlap » Plymouth fajta

Plymouth fajta

    Sávozott színváltozatát az Amerikai Egyesült Államokban tenyésztették ki a múlt század közepén.
    A sávozott plymouth fajtán belül kialakított kisebb testû (2,5-2,9 kg) nagy tojástermelõ képességû (200-220 db/év) vonalak napjainkban is több tollszín szerint szexálható, középnehéz testû, barna héjú tojást termelõ tojóhibrid elõállításában vesznek részt.
    A fehér plymouth fajtát jóval késõbb tenyésztették ki, és kitenyésztése szorosan összefüggött az iparszerû, modern pecsenyecsirke típusának kialakításával, a broileripar létrejöttével. A broilertenyésztõ vállalatok szerte a világon számos vonalának kialakításában meghatározó szerepet játszottak. A jelenleg elõállított anyai keresztezési partnerek a fehér plymouth fajtán belül kialakított vonalak. Joggal állítható, hogy nincs húshibrid fehér plymouth nélkül.
    A fehér plymouth tojók testtömege éves korban 3,0-3,5 kg, a kakasoké 3,6-4,5 kg.
    A fehér plymouth fajtán belül kialakított vonalak között vannak fehér bõr- és lábszínû, illetve sárga bõr- és lábszínû vonalak is, amelyeket attól függõen használnak a különbözõ broilerkeresztezésekben, hogy adott területen milyenek a pecsenyecsirkék bõr- és lábszínével szemben támasztott igények. A gyorsan és lassan tollasodó fehér plymouth vonalaknak a tollasodás alapján naposkorban szexálható broilerkombinációk elõállításában van szerepük. A felsorolt fõbb típusok tojástermelésben és egyéb értékmérõikben nem különböznek egymástól. Tojástermelõ képességük 150-170 tojás 9 hónapos tojástermelési idõszak alatt, a tojások héjszíne a vajszínűtõl a barnáig terjedhet. A tojások átlagos tömege 59-62 g.